Loading dogodki

Onkraj etikete – kaj pa avtizem?

22. oktobra, 2020 08:00 - 12:00

Zaključek koprskega čezmejnega projekta, namenjenega ozaveščanju o avtizmu, informiranju in razpravi

V soboto, 10. oktobra, se je na čudoviti lokaciji nekdanjega samostana Sv. Ane odvijalo čezmejno srečanje, ki ga je organizirala ekipa “School of Peace Fvg” ob promociji Adriatic Greenet-onlus, prispevku BCC Staranzano in Vilesse in koordinaciji slovenskega partnerja, Zavoda Modri ​​december.

Dogodek, ki je del projekta, imenovanega “Rainbow” – mavrica, ​​je le eno od področij, na katerem se razvijajo dejavnosti “Šole miru FVG”. Osrednja tema dogodka je bilo vključevanje, osebnostna rast in najnovejši znanstveni pristopi pri zgodnji intervenciji in delu z otroki z motnjo avtističnega spektra in hiperaktivnostjo.

Po poklonu Johnu Lennonu – 80 let po njegovem rojstvu -, ki ga je mladi Jaka Sevšek mojstrsko interpretiral, so v dopoldanskem času potekali različni uvodni prispevki. Pripravili so jih dr. Devid Cescon, ASUGI, pedagoginja dr. Vanja Riccarda Kiswarday, psihologinja Nevenka Nakrst, koordinatorica projekta “Šola miru FVG” dr. Haseena Barbana in dr. Chitra Cha, direktorica posebne šole Satya. Slednji sta se povezali on-line iz Nemčije in Indije, saj se je srečanje odvijalo tudi preko internetne povezave in so bili prispevki posneti na video.

Udeleženci delavnice “Beyond Labels: What About Autism?” (“Onkraj etikete: Kaj pa avtizem?”), strokovni delavci, starši, učenci, učitelji, tako italijanski kot slovenski, so aktivno sodelovali v Svetovni kavarni. Razdeljeni so bili v manjše skupine, kjer je vsak lahko predstavil svoje izkušnje in izrazil mnenje ali postavil različna vprašanja, povezana s temo avtizma.

Po kosilu se je dogodek, ki ga je uspešno koordinirala prof. Patricija Lovišček, nadaljeval z nastopom blejske glasbene šole “DoReMi”. Inkluzivna glasbena šola ponuja pouk glasbe za otroke in mlade z avtizmom. Mladostniki so s svojim nastopom pokazali moč glasbe pri razvijanju socializacije in samoizražanja in publiki, ki je bila vidno ganjena, razkrili prave glasbene talente.

V zadnjem delu srečanja sta dr. Devid Cescon in dr. Sara Manazzone predstavila metodologiji ESDM in ABA (ABAxTrieste). Predstavila in ponazorila sta posebnosti omenjenih terapevtskih pristopov pri otrocih težjimi avtističnimi motnjami in podelila s prisotnimi številne praktične primere dobre prakse ter izkušnje s čezmejnim sodelovanjem.

Menimo, da je bil cilj projekta “Mavrica” ​​v celoti dosežen. Na podlagi evalvacijskih vprašalnikov, ki so jih izpolnili vsi udeleženci, se je porodila potreba po spodbujanju mednarodnega znanja in sodelovanja (Alpe Adria), predvsem vsebin, ki so odločilne za kakovostno prihodnost naših skupnosti; vključenost in zagotavljanje pravice do izobraževanja za vse. Namen naših projektov, ki temeljijo na močni ideji enakih možnosti in vključenosti vseh otrok, je tudi krepitev pravice do evropskega državljanstva, začenši z možnostjo komuniciranja med državljani različnih držav in premagovanju kulturnih in socialnih meja.

Share This Event

Podrobnosti

Datum:
22. oktobra, 2020
Ura:
08:00 - 12:00
Kategorija Dogodek:

Organizator

Zavod Modri december
Telefon:
386 31 360 391
E-naslov:
info@modridecember.si
Poglej Organizator spletno stran
Go to Top