Prva mednarodna izmenjava mladih z avtizmom odlično uspela

Zavod Modri december je bil uspešen pri prijavi na razpisu Erasmus + Mladinske izmenjave in je tako te dni izjemno uspešno zaključil prvo mednarodno mladinsko izmenjavo oseb z avtizmom. V Hiši mladih v Ajdovščini se je spoznalo in družilo 10 mladostnikov, 6 iz Latvije in 4 iz Slovenije. Skozi različne delavnice in metode neformalnega učenja so uspešno razvili različne kompetence. Komunikacija je sicer potekala v angleškem jeziku, vendar so udeleženci veliko pozornosti namenili tudi učenju slovenskega oziroma latvijskega jezika, ki so ga spoznali tudi preko glasbe.

Kot so povedali številni udeleženci gre za izjemno priložnost, kjer se lahko v prijetnem okolju podružijo in veliko naučijo. Da je taka izmenjava ključnega pomena, pa potrdi tudi latvijska asistentka Paula Lozda: “Ker je za otroke in mlade z avtizmom komunikacija in druženje z vrstniki ter včasih tudi z odraslimi kar težka, je taka izmenjava v vseh pogledih zanj izredno pomembna. Tako se povežejo, družijo, pogovarjajo in najdejo pot za stike z ljudmi.”

Navdušenja pa ni skrivala niti vodja Zavoda Modri december Patricija Lovišček: “Mednarodne mladinske izmenjave so izjemno pomembne za vse mlade v našem okolju. Za osebe z avtizmom ima to še dodaten pomen, saj imajo manj priložnosti za udeležbo na takih dogodkih. Prinesejo jim nove izkušnje, poznanstva, prijateljstva in širijo obzorja.”

Prepričana je, da je to zares dobra izkušnja za vse mlade, ki se jih udeležijo. Z vso ekipo strokovnih delavcev in prostovoljcev je izredno zadovoljna ter z upanjem zre v prihodnost takega projekta: “Glede na to, da je bila to naša prva izmenjava, smo v ta projekt vstopili z veliko pričakovanji in neznankami, saj nismo vedeli kako se bo izšla. Te dni, ko smo ga zaključili lahko rečem, da se je izšlo vrhunsko. Pridobili smo dragocene izkušnje, imeli smo se lepo in bili smo povezani. Veliko smo se naučili, tudi z razlogom, da se pripravimo na novo izmenjavo in prijavo, kjer upamo, da bomo izbrani.”

Polni nasmehov in toplih objemov (tekla je tudi kakšna solza sreče) so si pomahali v slovo in si zaželeli, da bi Slovenija lahko vrnila obisk novim prijateljem iz Latvije.

Kontakt:

Naslov:
Zavod Modri december,
Ferrarska 14, 6000 Koper

Izvajanje dejavnosti:
Muzejski trg 7, 6000 Koper

Telefon:
+386 31 360 391

Email:
info@modridecember.si

Vprašajte nas:

    Poletna LIDL donacija 1.000 EUR

    V Zavodu modri december smo preživeli krasen poletni popoldan. Na pobudo Radia Capris smo na plaži Adria Ankaran, kjer radio izvaja poletno terensko ...

    OK je biti drugačen!

    Julijska skupina za odrasle z avtizmom je za nami. Pogovor smo usmerili na temo zaposlovanja. Na temo teže skrbi za družinski proračun. Želeli ...